close
kun-silmiin-sattuu

Aistiyliherkkyys esiintyy usein yhden tai kahden aistin alueella. Nuorimmaisemme kärsii vaikeasta aistiherkkyydestä ja ongelmia on kaikkien aistien alueilla. Olipa haasteita yhden tai useamman aistin kanssa, ne voivat vaikuttaa perheen arkeen merkittävästi. Ongelmien ja tuntemusten yksilöllisyys tarkoittaa sitä että myös apukeinot ovat yksilöllisiä. Aistiyli- ja aliherkille perheille pitäisi perustaa oma foorumi jossa voisi jakaa omia kokemuksia siitä millaisilla konsteilla arjesta on selvitty. Jos tiedät sellaisen, kommentoi ja lisää linkki kirjotuksen alle.

Meidän nuorimmaisellamme yksi isoista haasteista arjessa on valojen aiheuttama kipu. Silmiin sattuu kovasti ja ne alkavat vuotaa solkenaan. Erityisesti aamut ovat usein hankalia. Harmillista kyllä, pahin kaikista valoista tuntuu olevan päivänvalo. Kesällä valo on erittäin kirkasta ja sitä on paljon. Plussana on kuitenkin valon keltaisuus. Talvella valoa on vähemmän mutta se on harmaata ja pistävää. Kaunis valkoinen lumi voi moninkertaistaa valon terävyyttä.

Kaikki päivät eivät ole yhtä vaikeita ja kesäisiä rantapäiviäkin olemme pääseet viettämään. Haasteita pitää ennakoida mahdolisimman paljon ja vahingosta viisastuu. Esimerkiksi hammaslääkärissä silmät peitetään lasien lisäksi paksulla pipolla.

Olemme huomanneet että kynttilänvalo on pehmeämpää ja siihen on helpompi sopeutua. Jos siis sähkövalot ottavat silmiin, laitamme kynttilöitä ja hetken päästä voimme jatkaa puuhia. Välillä meillä käydäänkin kotikoulun ensimmäiset tunnit kynttilänvalossa. Joskus kynttilät auttavat jopa sopeutumaan orastavaan päivänvaloon.
20161024_093641

Tags : aistiylihAistiyliherkkäAistiyliherkkyysASSI
Tiia

The author Tiia

Leave a Response