close
kappalejakoa

Kappalejako on kaunis asia. Se selkeyttää tekstiä ja tekee sivusta visuaalisesti miellyttävän. Lähdimme liikkeelle kappalejaon ideasta; miksi ja miten sitä käytetään. Sitten etsimme esimerkkejä kappalejaoista kirjoissa ja lehdissä ja pohdimme miksi kirjoittaja oli päättänyt laittaa kappalejaon juuri siihen.

Harjoitustehtäväksi olin lainannut seuraavan tekstin katkelmia jaguaaria käsittelevästä tekstistä sivustolta (www.tunturisusi.com) ja poistanut niistä kappalejaon. Kumpikin sai toteuttaa tekstiin mielestään sopivimman kappalejaon ja keksiä sopivan otsikon. Lopuksi kävimme toteutukset läpi ja lapset perustelivat omat näkökulmansa.

Harjoitusteksti:

Etelä-Amerikan pohjois- ja keskiosissa, Keski-Amerikassa ja Pohjois-Amerikan eteläisimmissä osissa elää jaguaari. Jaguaari tarkoitti alunalkaen Etelä-Amerikassa koiraa. Jaguaari ei kuitenkaan ole koira, vaan Uuden maailman kookkain kissaeläin. Suurimmat jaguaarit, jotka elävät Argentiinan eteläosissa, ovat lähes yhtä kookkaita kuin tiikerit, mutta eivät yhtä painavia. Meksikossa ja Keski-Amerikassa elävät jaguaarit ovat huomattavasti pienempiä ja vastaavat kooltaan leopardeja. Pääsääntöisesti, mitä eteläisempi jaguaari on kyseessä, sitä isompi se on kooltaan. Jaguaari muistuttaa ensisilmäyksellä helposti leopardia. Myös jaguaarilla on pyöreät korvat, pitkä häntä ja kellanruskea turkki, joka on kauttaaltaan mustien kuvioitten kirjaama. Lähempi tarkastelu paljastaa, että jaguaari on rotevampi ja kömpelömpi, sen naama on leveämpi ja lyhyempi – usein myös tummempi – ja täpläkuvioinnissa on eroja leopardin täpliin verrattuna. Kuten monien muiden kissaeläinten joukossa, myös jaguaareissa on tummia, jopa mustia värimuotoja. Näissä mustissakin tyypilliset kuviot kuitenkin erottuvat. Suurin osa jaguaareista on täplikkäitä. Laji voidaan kuitenkin koon ja värierojen perusteella jakaa ainakin tusinaan alalajiin. Pohjois- ja Etelä-Amerikassa jaguaari on ainoa Panthera-suvun edustaja ja sen katsotaan siellä vastaavan Vanhan maailman leopardia. aikka jaguaari luetaan kuuluvaksi isoihin ”karjuviin” kissoihin, niin se ei osaa oikein kunnolla karjua. Saalistaessaan jaguaari aika ajoin urahtaa ja ahdistettuna se murisee ja ärisee. Paritteluaikana koiraan äänivalikoimaan tulee mukaan naukuminen.

Lähde: tunturisusi.fi
http://www.tunturisusi.com/kissat/jaguaari.html

4-luokkalaisen versio
5-luokkalaisen versio

Tags : äidinkieliäikkäharjoituksiakappalejakoKotikoulukoulussa kotona
Tiia

The author Tiia

Leave a Response