close
kiinankielinen-pelilauta

Pääsimme tänään kokeilemaan uutta lautapeliä. Laadin pelilaudan Photoshop CC -ohjelmistolla, tulostin ja suojasin kontaktimuovilla. Pelinappuloina käytimme isoja helmiä ja kortteina aiemmin laatimiani sanakortteja. Yhtä hyvin voisi hyödyntää koulukirjan sanastosivua, flashcardeja tms. Peliä voi pelata myös millä tahansa muulla kielellä.

Pelin kulku
Pelilauta on laadittu siten että peliä voi pelata useammalla eri tavalla. Ennen pelin aloittamista tulee valita
1. Millä versiolla peliä pelataan
2. Pelataanko yhdellä yhteisellä pelinappulalla (nopeampi) vai omilla
3. Mitä tehtävää sovelletaan panda- ja kiinalainen rakennus -ruuduissa

Pelilauta koostuu erilaisista tehtäväruuduista. Kussakin ruudussa on tehtävän lisäksi numero. Peliversiossa 1 hyväksytysti suoritetun tehtävän jälkeen saa edetä numeron osoittaman määrän ruutuja. Peliversiossa 2 numero määrittää suoritetusta tehtävästä saatavat pisteet ja eteneminen tapahtuu nopalla. Kummassakaan versiossa onnistunut tehtävä ei tuo uutta pelivuoroa vaan ainoastaan askeleita tai pisteitä.

Tehtäväruudut
KÄÄNNÄ: Nosta kortti ja käännä siinä annettu vieraskielinen sana. Ruuduissa ”käännä 2” tulee kääntää kaksi korttia ja ruudussa ”käännä 3”, kolme korttia.
LAUSE X SANALLA: Nosta kortti ja rakenna vieraskielinen lause jossa käytät kortissa annettua sanaa. Lauseessa tulee olla tehtävän määrittämä määrä sanoja.
KALAT: Peliversiossa 1 tässä ruudussa pelaaja voi valita pelilaudalta haluamansa tehtävän. Jos hän suoritta tehtävän hyväksytysti, hän saa edetä poimimansa tehtäväruudun mukaisen askelmäärän. Peliversiossa 2 pelaaja saa uuden heittovuoron.
KIINALAISMIES: Muut pelaajat saavat valita tähän ruutuun osuneelle pelaajalle haluamansa tehtävän pelilaudalta. Jos pelaaja suorittaa tehtävän hyväksytysti, hän saa edetä ruudun osoittaman määrän asekelita (versio 1) tai kerää ruudun osoittaman määrän pisteitä (versio 2).
APINA: Oikaise apinan liaania pitkin. Tällä pelivuorolla ei tule muuta tehtävää vaikka ruudussa johon siirryt on kalat.
KURKI: Tässä ruudussa saat edetä kaksi askelta (versio 1) tai saat 2 pistettä (versio 2).
PANDA ja KIINALAINEN RAKENNUS: Jäät katselemaan nähtävyyksiä ja menetät yhden pelivuoron / Sovella kiinalaismiehen ohjeita / Anna valitsemallesi pelaajalle tehtävä. Jos hän suoritutuu siitä, saatte molemmat yhden pisteen / Jokin muu yhdessä keksitty tehtävä.
TEEPANNU: Jos peliruudussasi on pieni teepannu, voit halutessasi valita yhden pelitoverin auttamaan tehtävässäsi. Jos onnistutte, edettävät asekeleet jaetaan puoliksi (versio 1). Saat onnistuneesta tehtävästä tuplapisteet (versio 2).

Kuka voittaa?
Versio 1: Omilla nappuloilla pelattaessa oittaja on se joka saapuu ensimmäisenä teekutsuille. Yhteisellä nappulalla pelattaessa kaikki ovat voittajia.
Versio 2: Voittaja on se jolla on eniten pisteitä on ensimmäinen pelaaja (tai yhteinen pelinappula) saapuu teekutsuille.

Tulosta pelilauta:

Tags : kielipelikiinaa kotikoulussakiinan kielikiinankieliKotikouluoppimispelipelipop kiinaa
Tiia

The author Tiia

Leave a Response