close
sanaluokkapeli

Kehitin sanaluokkien harjoitteluun sanaluokkapelin. Laadin pelipohjan Photoshop CC ohjelmistolla, tulostin ja laminoin. Sitten tein spinneriä varten reiän verkoiluneulalla. Spinnerin rakensin haaraniitistä ja klemmarista.

Pelinkulku
1. Pelaaja pyöräyttää spinneriä.
2. Edellinen pelaaja valitsee hänelle spinnerin osoittamaan sanaluokkaan kuuluvan sanan (verbi, adjektiivi, substantiivi, numeraali, pronomini).
3. Seuraavaksi pelaaja heittää noppaa. Jos kyseessä on nomini, nopan silmäluku kertoo sanan taivutustavan. Jos taas kyseessä on verbi, spinneri kertoo verbin aikamuodon ja nopan silmäluku kertoo missä persoonamuodossa sana taivutetaan. Jos spinneri osuu verbissä passiivin kohdalle, noppaa ei heitetä (sillä passiivissa tekijää ei tunneta).
4. Pelaaja taivuttaa hänelle annetun sanan ja muut tarkistavat sen. Sen jälkeen vuoro siirtyy seuraavalle.

Esimerkkejä:
1. Spinneri osuu nomineissa adjektiivin kohdalle. Pelaajalle annetaan sana ”kaunis”. Pelaaja heittää noppaa ja saa silmäluvun 3. Laskettuaan nominisektorin ulointa rataa 3 ruutua, hän näkee sanan ”kissana”. Pelaaja taivuttaa sanan: kauniina.
2. Spinneri osuu verbeissä perfektin kohdalle. Pelaajalle annetaan verbi ”keinua”. Pelaaja heittää noppaa ja saa silmäluvun 4. Verbisektorin ulointa rataa laskettaessa, neljäs ruutu on monikon ensimmäinen persoona (m.1.p.). Pelaajan tulee sanoa annettu verbi perfektissä, monikon ensimmäisessä persoonassa: olemme keinuneet.

Tags : äidinkieliKotikoulunominitsanaluokatsanaluokkapelitaivutusmuodotverbit
Tiia

The author Tiia

Leave a Response