close
PAINOVOIMA

Mikä pitää ihmiset, eläimet, kasvit ja kaiken muunkin maan päällä? Miksi omena putoaa puusta aina maata kohti eikä esimerkiksi ylös kohti taivasta? Etsimme vastauksia näihin ja muihin kysymyksiin kun tutkimme painovoimaa.

Tietoa
Jos painovoima saa omenan putoamaan puusta alas sen sijaan että omena lähtisi ylöspäin, eikö omenan pitäisi maapallon toisella puolella lähteä ylös? Totesimme että painovoima ei oikeastaan vedä meitä alas, vaan kohti maapalloa.

Koe 1
Painovoima vetää kappaleita puoleensa yhtä suurella voimalla kappaleen koosta tai painosta huolimatta. Me panimme tämän kokeeseen ja pudotimme erilaisia palloja verrataksemme niiden puotamista.

Huomasimme että putoamisajassa oli eroja. Miksi?

Koe 2
Otimme kaksi A4 -arkkia paperia. Toisen rutistimme palloksi ja toisen jätimme arkiksi. Pudotimme nämä samaan aikaan ja huomasimme että arkki putosi selvästi hitaammin kuin kasaan rutistettu paperi. Miksi? Kyse ei voinut olla painosta. Tämä koe auttoi havainnollistamaan ilmanvastuksen merkitystä. Vaikka maanvetovoima vetää samalla tavalla vasaraa ja höyhentä, ilmanvastus saa höyhenen putoamaan paljon hitaammin.

Video
Entä jos ilmanvastusta ei olisi? Astronautti David Scott testasi tätä kuussa, jossa ei ole lähes tulkoon lainkaan ilmanvastusta. Me saimme nähdä tämän hämmästyttävän kokeen videon kautta.

Koe 3
Miksi painovoima ei vedä sitten toisia planeettoja kiinni maapalloon? Jos etäännymme riittävän kauan maan pinnasta, painovoiman vaikutus meihin heikkenee. Vertasimme tätä magneetin voimaan vetää puoleensa metalliesineitä. Jos vie paperiliittimen riittävä lähelle magneettia, voi tuntea kuinka magneetti alkaa vetää paperiliitintä puoleensa. Viemällä paperiliittimen riittävän kauas, vetovoima häviää. Vetovoima on staattista, minkä totesimme videolla näkyvällä kokeella.

Extra
Niin hullulta kuin se kuulostaakin, painovoima, tai se miten voimakkaasti painovoima vetää meitä kohti maata, määrittelee osaltaan sen paljonko painamme. Näin ollen halusimme selvittää paljonko me painaisimme planeetoilla joiden vetovoima on erilainen.

Tags : fysiikkagravitaatioKotikoulumaan vetovoimapainovoima
Tiia

The author Tiia

Leave a Response