close
KITKA

Tällä fysiikan tunnilla etsimme vastauksia seuraaviin kysymyksiin: Mitä on kitka? Miksi polkupyörällä on kevyempi ajaa asfaltilla kuin soratiellä? Onko kitkaa oiekasti olemassa ja miten sitä voi säädellä?

Tietoa kitkasta
Ensin selvitimme mitä kitka on ja miten voimme havaita sen omassa elämässämme.

Testataan
Testasimme kitkan paikkansa pitävyyttä pienellä kokeella. Teimme vessapaperihylsyistä kaksi tunnelia, sidoimme ne vierekkäin ja korotimme putkien toisen pään pahvilaatikon avulla. Sitten otimme kaksi samanlaista palloa ja päästimme ne putkiin samanaikaisesti. Pallot tulivat ulos putkista aivan samaan aikaan. Toistimme tämän useaan kertaan jotta saatoimme olla varmoja. Seuraavaksi lisäsimme toiseen putkeen paksuja lankoja ja päästimme jälleen pallot ulos samaan aikaan. Huomasimme nyt että putkeen laitetut langat hidastivat merkittävästi toista palloa. Toistimme myös tämän testin useaan kertaan ja molemmilla putkilla voidaksemme olla varmoja.


Katso testi videolta.

Jousivaaka
E-Oppi Oy:n videolla ”Kumpi aiheuttaa enemmän kitkaa?” näimme esimerkin jousivaa’an käytöstä.

Osaan vastata
Tunnin lopussa vitosluokkalaisemme osasi vastata kitkaa koskeviin kysymyksiin ja täyttää kitkakiekon.

Tags : 5.lkfysiikkakitkaKotikoulu
Tiia

The author Tiia

Leave a Response