close
LAMMON-SIIRTYMINEN

Lapset pohtivat paljon asioita, siksi lapset myös kyselevät paljon. Muistan neljäsluokkalaisemme pohtineen pienempänä miten on mahdollista että kattilaan laitettu kylmä vesi lämpiää kun sen laittaa levylle. Varmaan tiedonnälkä tyydytettiin silloinkin, mutta nyt oli aika pureutua tapahtumaketjuun paremmin.

Lämmön siirtyminen
Tunnustelimme valaisimen lamppua, laitoimme sen sitten hetkeksi päälle ja kokeilimme sitä uudelleen. Lamppu oli lämmennyt, mutta miksi? Tunnustelimme sitten kolmea eri materiaalia samassa huoneessa; puuta, lasia ja metallia. Puu tuntui lämpöisemmältä kuin mtalli ja lasi. Mistä tämä johtui? Saamaksemme näihin vastaukset, käsittelimme lämmön siirtymistä.

Vesitesti
Tähän testiin tarvittiin kaksi keskisuurta astiaa ja yksi suuri. Keskisuurista astioista toiseen laitettiin kylmää vettä ja toiseen niin lämmintä kuin käsi sietää. Suureen astiaan laitettiin haaleaa vetä. Sitten tyttö laittoi toisen käden kylmään veteen ja toisen lämpöiseen veteen. Käsi pidettiin astioissa n. 1 minuutti. Tämä oli haastava testi aistiyliherkälle tytölle mutta tieteen nimissä hän päätti yrittää. Minuutin jälkeen molemmat kädet siirrettiin nopeasti haaleaan veteen, samaan astiaan. Mitä tapahtui? Kylmässä vedessä ollut käsi tunsi haalean veden kuumana ja lämpimässä vedessä ollut käsi tunti haalean veden kylmänä. Tyttö ei ollut uskoa sitä! Kädethän olivat samassa astiassa! ”Siis mitä ihmettä!” tyttö huusi innoissaan. Sen jälkeen isosiskonkin oli saatava kokeilla.

Voitesti
Idean tähän testiin löysin netistä. Valitsimme testiä varten eri materiaaleja: metallilusikan, muovisen voiveitsen, puisen syömäpuikon ja mehupillin. Kunkin välineen päähän laitettiin kiinnitettiin kuivattu herne pienellä voinokareella. Sitten ne laitettiin pystyyn kuumaan vesiastiaan siten että herne jäi välineen yläosaan. Sitten vain odoteltiin. Testin idea on havainnoida lämmön siirtymistä voinokareen sulamista seuraamalla. Testi kesti mielestäni liian kauan mutta onnistui lopulta.

Väritesti
Viimeisenä testinä halusimme nähdä miten lämpö vaikuttaa veden muihin ominaisuuksiin. Laitoimme samanlaisiin lasiastioihin vettä, yhteen kuumaa, yhteen haaleaa ja yhteen kylmää. Sitten pudotimme niihin samaan aikaan vihreää elintarvikeväriä. Oli meielnkiintoista nähdä miten väriaine käyttäytyi. Kuumaan veteen väri sekoittui heti, haaleassa vedessä väri painoi pohjaan ja kylmässä vedessä osa väristä painoi pohjaan ja osa jäi veden pintaan.

Tags : Kotikoululämmön siirtyminenlämpöympäristöoppiymppä
Tiia

The author Tiia

Leave a Response