close
pilkunsiirtaja

Yritin keksiä keinon selittää 10 ja 100:lla jakamista visuaalisesti. Yksinkertaisestihan kyse on vain pilkun siirtämisestä. Lopulta löysin sopivan keinon jolla asia voitiin havainnollistaa.

Leikkasin kirkkaasta piirtoheitinkalvosta kapean suikaleen. Piirsin kalvoon pitkän rivin nollia jotka erottelin omiin sarakkeisiin. Keskelle piirsin pilkun siten että pilkun jälkeen jäi kolme desimaalia. Näin syntyi pilkunsiirtäjä.

Miten sitä käytetään? Ensin pilkunsiirtäjä asetetaan luvun päälle siten että pilkku on lukuun nähden oikeassa kohdassa. Sitten lasketaan jakajan nollat ja siirretään pilkkua yhtä monta askelta vasemmalle. Sitten vastaus luettiin pilkunsiirtäjän pilkun mukaan. Tämä toimi loistavasti! Muutaman kerran jälkeen homma oli hanskassa eikä pilkunsiirtäjää enää tarvittu.

Tags : jakolaskuKotikoulumatematiikkamatikka
Tiia

The author Tiia

Leave a Response