close
kitka

Tutkimme kitkaa ja testasimme sitä hauskalla ilmapallotestillä.

Kitkan periaate, hypoteesi ja testi
Käsiteltyämme kitkan periaatetta, halusimme testata sitä. Esivalmisteluina kiinnitimme vesipullon korkkiosan kuumaliimalla CD-levyyn. Viidesluokkalainen teki tutkimuksesta hypoteesin ja piti kirjaa tutkimuksen vaiheista.

1. vaihe
Lapset yrittivät liu’uttaa CD-levyä lattiaa pitkin toisilleen. CD kulki todella huonosti jos ollenkaan, sillä CD-levyn ja lattian väliin syntyi kitkaa.

2. vaihe
Puhalsimme ilmapallon täyteen ilmaa, avasimme CD-levyyn kiinnitetyn pullonkorkin ja sujautimme pallon siihen. CD-levy alkoi liukua lattialla vaivattomasti ja nopeasti. Pallosta vapautuva ilma toi levyn alle nostetta, mikä vähensi kitkaa.

Katso testi videolla:

Tags : fysiikkakitkaKotikoulutesti
Tiia

The author Tiia

Leave a Response